Címlap

Quenta i Arda

Az istarok

Honnan származnak az istarok? Miért jöttek Közpföldére? Ki vagy kik küldték őket? Mi küldetésük célja? Miért látszanak öregembereknek, de még se öregszenek? Mekkora hatalmuk van valójában? Kik az istarok?

Tovább...

Tündék, a kezdetek

Kis kihagyás után megérkezett Quenta i Arda sorozatunk következő fejezete. A törpök után, most a tündék eredetét ismerhetitek meg, olvashattok a sok-sok évig tartó vándorlásukról nyugat felé és a közben kialakuló csoportjaikról is.

Tovább...

A törpök teremtése

Quenta i Arda rovatunk e fejezetében a törpök teremtéséről olvashattok. Kiderül, hogy miért különböznek annyira Ilúvatar többi gyermekétől és a végén rávilágítunk Aule tettével az ainuk természetére is.

Tovább...

Melkor megláncolása

Ebben a fejezetben Melkor fogságba ejtéséről olvashattok, ahogy azt Meril-i-Turinquit, Tol Eressëa úrnője elmesélte Eriolnak. Mivel a történet alapja Tolkien egy korai írása, ezért a benne szereplő neveknek a későbbi, Szilmarilokban szereplő változatát használom a könnyebb megértés végett.

Tovább...

Arda tavasza és Valinor építése

Ebben a fejezetben Arda első "éveiről" olvashattok, amikor Ilúvatar gyermekei, a tündék és emberek még nem jelentek meg a világban. Megismerhetitek ennek az időnek egy, a Szilmarilokban leírtaktól különböző verzióját is, ami a számos eltérés miatt érdekes lehet a történetet már jól ismerő olvasóknak is.

Tovább...

A mitológia kezdete

Nemrégiben volt Tolkien professzor születésnapja, ezen alkalomból elindítjuk a Quenta i Arda elnevezésű rovatunkat. Ezekben az írásokban Középfölde mitológiájáról olvashattok, az első rész témája Arda teremtése és a Valák.

Tovább...