Címlap

Mirkwood déli része

Földrajza

Bakacsinerdő, Középfölde legnagyobb erdeje Vadonföldön (Rhovanion) terül el, északról a Szürkehegység, délről a Barnaföldek oldalról pedig az Anduin és Celduin folyók határolják. Legnagyobb folyója az Erdei folyó, ami az északi hegységekben ered és a Hosszú tóba torkollik. Két ismert út vezet át rajta, a régebben gyakran használt Öregerdei Út és északabbra egy erdei ösvény, melyen Thorin és társasága is utazott. Egyetlen jelentősebb hegye az Emyn-nu-Fuim (Bakacsinerdei Hegyek), innen ered az Erdei folyó egyik mellékága, az Elvarázsolt folyó.
Az egykor oly barátságos erdőt ma Szauron növekvő hatalma miatt megannyi veszélyes és gonosz lény is lakja, többek között óriáspókok és orkok is.


Története

Habár az Utolsó Szövetség legyőzte Szauront és Isildur levágta ujjáról az Egy Gyűrűt, de el nem tudta pusztítani. Így amikor szelleme újra megerősödött és elérkezettnek látta az időt, a harmad kor 1050-es éveiben visszatért Középföldére. Az egykori Nagy Zölderdőben, Amon Lanc kopár szikláin kezdte építeni erődjét, Dol Guldurt. Hamarosan pedig kiszorította Thranduilt az erdő déli részéről. Szauron árnyéka rávetült a vidékre, az egykori tiszta és üde erdő megtelt gonoszsággal és nyomasztó bűzzel, ettől fogva nevezik Bakacsinerdőnek.
Sajnos a Fehér Tanács csak későn vette észre, hogy Gonosz telepedett meg itt és még később reagált rá. Gandalfot küldték el kémkedni, aki hamar rájött, hogy Dol Guldur Varázslója nem más, mint maga Szauron. Ezért 2941-ben megtámadták és legyőzték Dol Guldurt, de Szauronnak sikerült elmenekülnie.
Dol Guldurt azonban nem pusztították el, sőt 10 évvel később Szauron erői visszafoglalták és Khamûl (Kelet Árnya) maradt ott Szauron hadnagyaként. Most, amikor a Lidércek új feladatot kaptak és Szauron szeme másfele szegeződik, jött el a megfelelő alkalom a támadásra. Celeborn Lórien seregeit Dol Guldur ellen küldi, az északi tündék segítségével.