Címlap

Rise of Isengard területei

Földrajza

Rise of Isengard három területet foglal magába, ezek Dúnföld keleti része, a Rohani Kapu és Vasudvard. Így északról Enedwaith, délről és délkeletről a Vas folyó, illetve gázlója, keletről pedig a Ködhegység határolja. Nyugati oldalán nem lehet egyértelmű határt húzni, ez Enedwaith földrajzilag helytelen megvalósítása miatt nem lehetséges.

Dúnföld (Dunland)

Enedwaithtől délre (eredteileg Enedwaith egy régiója) lévő terület, keleti oldalán a Ködhegység, délre pedig a Rohani Kapu található. A termékeny vidék lakói un. dúnföldiek, más néven hegyi emberek, akik vándorló, pásztorkodó életmódot folytatnak. Vasudvard közelsége beárnyékolta ezt a területet is, lakói közül pedig sokan álltak be Szarumán szolgálatába. Kik titkon, kik pedig nyíltan. Azonban még maradt néhány hűségesebb törzs, akik máig kitartanak a jók oldalán.
Érdekesség, hogy a harmad kor első felében rövidebb ideig sztúr hobbitok is éltek ezen a vidéken.

Rohani Kapu

A Ködhegység és Fehérhegység között lévő keskeny szoros, szélessége legfeljebb 40 km. Több szempontból is jelentős terület. Egyrészt Rohan nyugati határa, ezért stratégiailag nagyon fontos terület, keskenysége pedig jól védhetővé teszi. Másrészt itt halad át, a még mindig forgalmas Déli Út, ami északról tart egészen Minas Tirithbe. Eriadorból Rhovanionba ezen az úton kívül csak a Ködhegység veszélyes hágóin vagy hatalmas kerülővel délnek lehet átjutni. Azonban a Szövetség tagjai Szarumán közelsége miatt nem választhatta ezt az utat.

Vasudvard

Vasudvard, vagy ahogy Szarumánról nevezték Nan Curunir, a Mágus Völgye a Ködhegység déli lábánál épült erősség. Az ősi Orthanc torony és az azt körülvevő kőgyűrű bevehetetlensége és pozíciója miatt nagy jelentőséggel bír. A torony mint egy 150 méter magas, egy ismeretlen, de rendkívül erős kőből építették szintén ismeretlen technikával a másod kor vége felé a dúnadánok. Jól mutatja szívósságát, hogy míg a kőgyűrűn könnyedén áttörtek az entek, Orthancban nem tudtak kárt tenni. Vasudvard egyetlen gyenge pontja a Vas folyó, amivel könnyedén el lehet árasztani.


Története

A dúnadánok hét tornyának egyike, feltehetőleg a másod kor vége felé építették. Kezdetben Gondor fennhatósága alá tartozott, sőt megőrizték felette uralmukat amikor a környező vidékekkel együtt az éothéodok megkapták Calenhardot (mai rohan területe). Azonban idővel elhagyatottá vált és a Rohanra támadó dúnföldiek elfoglalták. Ezért a harmad kor 2700-as éveinek közepén Orthanc kulcsait Szarumánnak adták. Később ezzel ő visszaélt és magát nevezte Vasudvard Urának.
A gyűrűn belül egykor ligetek zöldelltek, árnyas sétányok voltak, sőt egy kis tavacska is, ez azonban a Öt Sereg Csatáját követően hamarosan megváltozott. Barad-dúr riválisaként Szarumán is el kezdte megerősíteni Orthancot, kivágatta a fákat és kohóinak mély vermeket ásatott. A kőgyűrű árnyékába titkon elkezdte létrehozni saját seregét. Illetve csak azt hitte titkon, mert ekkor már Szauron a palantír révén sok mindent megsejtett terveiből.
Nyílt színváltása után egyszerre lett Szarumán ellensége minden népnek akik a háborúban a jó oldalon állnak, sőt az Egy Gyűrű utáni sóvárgása miatt már Szauron se bízhat meg benne. Legnagyobb veszélyben pedig közvetlen szomszédai a rohírok állnak. Bukását váratlanul még is olyan ősi lények okozzák majd, akikre senki se számított, talán csak Yavanna Arda körein túl.