Címlap

Játék kezelése

A játékot könnyen irányíthatjuk billentyűzet és egér segítségével, az alapvető mozdulatok elsajátítását pedig a LoTRO egy tutorial pályával segíti. Erre az oldalra ezeket gyűjtöttük össze és bővítettük ki, hogy mégkönyebben hozzászokhasson mindenki.

Irányítás

Mozgás

A legtöbb játékhoz hasonlóan a LotRO-t is a W (előre) S (hátra) A (balra forgás) D (jobbra forgás) gombokkal irányíthatjuk. Oldalazva is mehetünk a Q (balra) és E (jobbra), ugorhatunk a Space gombbal és válthatunk futás, illetve sétálás között Insert-tel. Természetesen ezeket teljesen ízlésünkre szabhatjuk, átállíthatjuk hagyományos nyilakra vagy például ugrást egérre is.
Karakterünket akár irányíthatjuk teljes mértékben egérrel, ekkor a jobb és bal gombot lenyomva indulhatunk el, majd a jobb gombot nyomva tartva mehetünk előre. Az irányt az egér mozgatásával változtathatjuk meg.
A LotRO-ban a külső és belső tereket leggyakrabban ajtó választja el. Ezeket a kurzort fölé mozgatva, majd jobb klikkel nyithatjuk ki, ezt követően egyszerűen át kell rajtuk sétálni (legtöbb esetben töltőképernyővel visz be minket az adott helyre).

Kameravezérlés

Alapesetben karakterünket hátulról és enyhén felülről látjuk. Természetesen sok helyzetben lehet szerencsésebb másféle kameranézet, ezért ezt is könnyedén állíthatjuk. Legegyszerűbben ez egerünkkel lehetséges. Ha a jobb gombot lenyomva mozgatjuk egerünket akkor a kameranézettel együtt mozog karakterünk, ha bal gombbal csináljuk ugyan ezt, akkor karakterünk fixálódik és csak a kamera mozog.
Lehetőségünk van közelítésre (maximális érték esetén "karakterünk szemével látunk") és távolításra is, ennek mértékét a görgővel módosíthatjuk, vagy a numerikus billentyűzeten a +- gombokkal.

Kapcsolat más játékossal

Természetesen lehetőségünk van kapcsolatot teremteni más játékosokkal is, ennek egyik legegyszerűbb módja, hogy a kijelölt karakterrel jobb gombbal ráklikkelünk. Ekkor megnyílik egy menü, melyből kiválaszthatjuk mit szeretnénk csinálni:

  • Start Secure Trade - Kereskedés közvetlenül egymás között.
  • Follow - Játékos követése.
  • Chat - Beszélgetés, almenüben választhatunk többféle opció közül.
  • Friend - Barátok listájába tehetjük (egyoldalú művelet).
  • Adopt - Örökbefogadás, felkerül a családfára (kétoldalú művelet)
  • Attack - Megtámad, Szabad Népek játékosai közül senkit sem lehet.
  • Spar - Párbaj, bizonyos területeken nem engedélyezett (pl. Brí).
  • Inspect - Játékos alaposabb megtekintése (ruha, traitek stb..).

Küldetések

Az MMO-kban a fejlődés általában un. XP (experience point = tapasztalati pont) gyűjtésével valósul meg, a LotRO esetében sincs ez másképpen. Ennek fő forrása a küldetések teljesítése, amiket un. NPC-ktől (készítők által beletett karakterek) kapunk. Ezek nagyon változatosak lehetnek, és szinte mindig tartozik hozzájuk egy-egy kisebb történet. Amikor egy történethez több küldetés is tartozik (lehet csak 2-3, de akár 14 is), azt nevezzük küldetés-, quest láncnak. A LotRO különlegessége az Epic Story, ami a Gyűrűk Ura könyv alapján vezet és teszi emlékezetesebbé kalandjainkat Középföldén.

Küldetések típusai és felvétele

A küldetéseket többféleképpen is csoportosíthatjuk, nézzük először nehézség szerint. Legnagyobb részt egyedül is könnyen teljesíthető, un. solo küldetéseket találunk a játékban, ezek között is vannak nehezebbek, de adott szinten minden class képes őket teljesíteni. Következő nehézségi szint az un. small fellow, ezek teljesítéséhez optimálisan 3 bármilyen class kell, de az ügyesebb és jól felszerelt játékosok egyedül is tudják többségüket teljesíteni. A következő csoportba a (full)fellow küldetések tartoznak, ezekhez optimálisan 6 fő kell (persze kevesebbel se nehéz többségük). Legnehezebbek a 12 vagy 24 fős un. raid küldetések, ilyenből nagyon kevés van és pár kivétellel mind dungeonba vezet minket.
A legtöbb küldetés NPC-ktől vehető fel, ezeket a fejük felett lévő gyűrű jelöl. Egy-egy területen ezek általában lineárisan vezetnek minket végig, persze mindig van pár oldal lánc, illetve opcionálisan válaszható küldetés. A felvett küldetést mindig egy kékes gyűrű és benne lévő toll jelez, szintén az NPC-k feje felett. Rohan területén van több dinamikus küldetés is, melyek egy bizonyos területhez vagy eseményhez (pl Warband) kötődnek. Az instákban lévő feladatok egy részét szintén nem kell felvenni NPC-től, ezeket belépéskor automatikusan megkapjuk.

Küldetések teljesítése és díjazás

Rengetegféle küldetést kaphatunk, egészen a szedj össze 12 medvebőrt típusútól a bonyolultabb fejtörőkön át a különféle ügyességi feladatokig. Vannak olyanok, amikhez a bennetek rejtőző nyomozót kell előszedni és van olyan, amit csak az éj leple alatt lehet véghezvinni. Amint egy küldetés kész, általában az azt adó NPC-hez kell vele visszamenni (néhány esetben egy következőhöz, így gördít minket tovább kalandozásaink során). Ilyenkor egy izzó gyűrű látható feje felett. A dinamikus küldetéseket a felugró quest ablakkal lehet befejezni, míg az instákat az insta vagy adott feladat teljesítésével automatikusan befejezzük.
Természetesen a jutalom sem maradhat el, általában a némi pénzen kívül mindig kapunk egy-egy hasznos ruhát, fegyvert, ékszert, barter tokent és reputációt.