Címlap

Karakteralkotás és tutorial

Amikor először lépünk be a LotRO-ba első dolgunk egy karakter elkészítése. Érdemes több időt fordítani minden egyes részletére, hiszen (ha megtetszik a játék) nagyon sokáig vele fogunk játszani, ő lesz az avatárunk Középföldén. A karakteralkotás több lépésben történik, lássuk most ezeket.


Race/Class (Faj/Osztály)

Az első lépésben ki kell választanunk, hogy milyen Fajjal és milyen Osztállyal szeretnénk játszani. Mivel az egész játék erősen a Tolkien által megalkotott világra épül, így itt is találkozhatunk pár érdekes megkötéssel. A válaszható fajok az Ember (Man) - alfaj Beorning, Törp (Dwarf), Hobbit, Tünde (Elf). Játszhatunk férfi és női karakterrel is a törp fajt kivéve. Mivel a Tolkien szerint a többi faj nem tudja megkülönböztetni a törpök asszonyait és férfijait, ezért a játékban egyszerűen csak törp karaktert készíthetünk, nem nélkül. Hogy az férfi lesz-e vagy nő, csak a játékoson múlik; milyen nevet ad neki, milyen ruhába öltözteti. A kiszemelt fajról képernyő jobb oldalán található némi információ, hogy miben tér el a többitől. Erről bővebben is olvashattok oldalunkon.
A karakterkészítő bal alsó menüjében választhatjuk ki milyen osztállyal fogunk harcolni Középföldén. Összesen 7 alap és 3 prémium (Rune-keeper, Warden, Beorning) class érhető el. A Lore miatt itt is ütközhetünk néhány korlátba. Például tudjuk, hogy a hobbitok egyszerű lények és kevésbé jártasak a tudományokban, így "varázsló" classt esetükben nem választhatunk. A törpök pedig sok mindent tudnak, csak csöndesen járni nem, így biztos csapnivaló betörők lennének. Ez az összefoglaló táblázat jól mutatja ezt:

Választható fajok és karakterosztájok


Küllem, elnevezés

A második lépés sok-sok apró részből tevődik össze. Először a bal oldali menüben kiválaszthatjuk karakterünk eredetét, származását. Ez leginkább a kinézetre van hatással, főleg a bőr, szem és hajszínben, de Lore szempontból a névválasztást is jelentősen befolyásolja. Például más nevet adunk egy Gondori katonának és mást egy Rohanban élőnek. A nevekre lentebb külön kitérek.
A képernyő jobb oldalán alakíthatjuk karakterünk kinézetét és tehetjük egyedivé a sok kis apró részlet beállításával. Ezekből a későbbiekben a játékban lévő borbélyoknál változtatható lesz a haj és arcszőrzet, a többi teljesen végleges és megváltoztathatatlan marad.

Névválasztás

Az egész Tolkien által megalkotott világban nagyon fontos szerepe van a neveknek, mert sok esetben jelentést hordoznak és jellemzik a hozzájuk tartozó egyént. Gondoljunk csak a Gyűrűk Urában előforduló nevekre, így például Gandalf (Bottal járó Tünde), vagy a másik neve Mithrandir (Szürke Zarándok/Vándor). Aragornnak az Estel nevet adták, ami a Reményt jelenti, hiszen ő az Emberek Reménye. Ezek alól talán csak a hobbitok a kivételek, akik sokkal inkább kedvelik az egyszerűbb neveket, amiket gyakran vesznek a természetből. Tehát amikor kitalálunk egy nevet új karakterünknek ezeket mindig igyekezzünk szem előtt tartani.
Persze nem mindenki készül Role Player-nek és nem is mindenki olvasta Tolkien műveit. Nekik nagy segítség lehet a játékba beépített random névgenerátor, vagy az elnevezést segítő kis leírás. Ez utóbbi faj és származás szerint ad segítséget egy megfelelő név kitalálásához és hoz példát sok név végződésre (esetleg kezdésre), hogy egy általunk preferált nevet megfelelő módon tudjuk a játékhoz méltóvá tenni egy apró átalakítással.

Nagyon rossz nevek

Néha ennyi, a LotRO-ba beépített segítség ellenére is sikerül akarva vagy akaratlanul nem megfelelő nevet választani. Ezeket általában egy bejelentés után megváltoztathatják, sőt kirívó esetekben büntetés is járhat érte. Lássuk mit is kell kerülni:

- Tolkien mitológiában vagy a LotRO NPC-k között előforduló, ezekkel azonos vagy nagyon hasonló nevek
- Más népszerű médiából származó nevek
- Szexuálisan kendőzetlen, rágalmazó, trágár, faji vagy etnikai szempontból sértő nevek
- Történelmi vagy vallási jelentőséggel bíró nevek
- Bármiféle márkanév
- Köznevek, drogokra, vagy alkotóira célzó, rájuk utaló vagy velük, illetve kultúrájukkal kapcsolatba hozható nevek
- Rangokat, címeket vagy hatalmat megjelölő nevek
- Bármilyen a LotRO játékosat, NPC-it, Turbine volt és jelenlegi alkalmazottjait sértő, gúnyoló, utánzó nevek
- Bármilyen a fentebb felsoroltakkal jelentésben azonos, vagy ezen nevek rosszul leírt formája

A különösen sértő nevekért azonnali átnevezés mellett bannolás is (kitiltás a játékból egy bizonyos időre, de van örökös ban is) járhat, első sértés esetén 3 nap. Ezek a fentiekből a következők:

- Szexuálisan kendőzetlen, rágalmazó, trágár, faji vagy etnikai szempontból sértő nevek
- Köznevek, drogokra, vagy alkotóira célzó, rájuk utaló vagy velük, illetve kultúrájukkal kapcsolatba hozható nevek
- Bármilyen, a LotRO játékosát, NPC-it, Turbine volt és jelenlegi alkalmazottjait közvetlenül sértő, gúnyoló, utánzó nevek

Ne próbálja meg senki se kijátszani ezeket a szabályokat azzal, hogy magyarul írja le ezeket a neveket, mert egyrészt lehet magyar Game Master vagy más alkalmazott és egy feljelentés után szinte azonnal ki lehet nyomozni a név jelentését! Mindezen szabályok nem csak karakter, de kinship nevekre is vonatkoznak.

Karakterek elnevezéséről bővebben

Tutorial

Miután elkészült karakterünk és sikerült egy feltehetően megfelelő nevet választanunk, beléphetünk Középföldére. Először egy un. Tutorial területen találjuk majd magunkat (amennyiben nem pipáljuk be ennek kihagyását). Itt sajátíthatjuk el a játék legalapvetőbb mozzanatait, például tárgyak felvétele, képességek használata, küldetések felvétele, beszélés NPC-kkel, stb... Mind ezt persze egy történetben elmesélve ami bevezet minket az Intro-ba.
Beorning karakter esetében nincs Tutorial, illetve Intro, helyettük egy kezdő instában vehetünk részt, amiben amellett, hogy megismerhetjük a Beorningok történetét, bevezet minket a történetbe.