Címlap

Holtláp

Null

„- Úgy ám, mind halott, mind rothadt - mondta Gollam. - Tündék, emberek ész orkok. Holt-láp. Régesz-rég, itt nagy cata volt, azt mondják, Szméagol fiatalkorában, amikor én még fiatal vol-tam, azelőtt, hogy a Drágaszág eljött volna. Nagy cata. Szálasz emberek hosszú kardokkal, szörnyű tündék, üvöltő orkok. Napokig catáztak a szíkon, ész hónapokig a Fekete Kapunál. De a láp már azóta lett, az nyelte el a szírjukat, ma isz cak kúszik, kúszik tovább."

A Holtláp, The Dead Marshes az Update 14.2-es frissítéssel, szeptember 15-én érkezett. A 100-as szintű kis terület nagyon erősen történet központú, ezért például sehol sem ülhetünk hátasra. Jelentősebb end-game tartalom nem kapcsolódik hozzá, azonban a session play miatt mindenkinek érdemes legalább egyszer ellátogatni ide.


Földrajza

A Holtlápnak nevezett mocsaras vidék Mordortól észak-nyugatra, a Senkiföldje és Emyn Muil dombjai között terül el. Az egykori csatamező elláposodása, az éghajlat egyre szárazabbá válásának következménye. A szárazság miatt egyre gyérült, majd eltűnt a környező hegységek növényzete, így az a kevés csapadék is, ami esett, akadály nélkül folyhatott le erre sík vidékre, kialakítva ezzel a mocsarakat. Számos kisebb-nagyobb tó képződött, ezek közül a legnagyobb a Holt Arcok Tava. Járható út nem vezet át a Holtlápon, ezért még az orkok is inkább megkerülik.

Története

A másodkor 3434. évében az Utolsó Szövetség a környező Dagorlad síkján vívta meg döntő csatáját Sauron ellen. Bár a hosszúra nyúlt csatát végül megnyerték, a harc számtalan áldozatot követelt. Az elesett embereket és tündéket Dagorlad nyugati felén temették el, azonban az idő múlásával a mocsarak egyre növekedtek, míg végül teljesen elnyelték ezeket a sírokat.
Még egy jelentősebb csatáról érdemes megemlékezni; amikor is a harmadkor 1944. évében keletről ekhósok törtek Gondorra. Az érkező támadásról viszonylag későn értesültek és Ondoher király által északra vezetett csapatot hirtelen érte az elsöprő erejű csapás. A nagy túlerő a gondori csapatokat szétszórta, sokukat nyugatra, a Holtláp mocsaraiba űzte. A csatában vesztette életét Ondoher király és két fia, Artamir és Faramir is.
Azt beszélik, hogy aki belenéz a Holt Arcok Tavának vizébe, még most is látja az oly régen elesett emberek és tündék megszürkült arcait. A felszínen pedig, mint a gyertyák lángja, fények táncolnak. A vízből visszatekintő halott arcok megigézik mindazokat, akik szemükbe néznek és magukkal rátják őket a mélybe.

Ezen a kietlen lápos vidéken kell átkelnie Frodónak és Samunak, hogy a mielőbb Mordorba érjenek. Szerencséjükre vezetőjük, Gollam, ismeri a Holtláp veszélyeit és tudja a biztonságos utat a Fekete Kapu felé.


Kontent

Gondor Helytartója Ilcamir fiát, Artamirt küldte a Holtlápra egy titokzatos küldetéssel. Azonban barátságtalan szemek követték őt a mocsaras vidékre. Siess utána, mielőtt jelenléte nagy bajt okoz, egy másik, sokkal fontosabb küldetésben...
Mint az a rövid bevezetőből kiderült, Artamir segítségére kell sietnünk a Holtláp vidékére. A területre Avorrim Barlangjából juthatunk el, amit már a Vol. IV. Book 1 8. fejezetéből ismerhetünk. A fellelhető néhány küldetés teljesítése során egy rövid történet bontakozik ki előttünk és közben jobban megismerhetjük Holtlápot is. A területen található két warband, melyek lootjából a szerencsésebbek egy béka cosmetic pethez juthatnak.
A küldetés lánc csúcspontja egy session play, melyben Frodóék Holtlápon átvezető útját élhetjük át.