Címlap

Helm's Deep

"- Előre, éorlfiak! - Csatakiáltás, fegyvercsörgés, roham. Dübörögve zúdultak le a kapu felől, végigsöpörtek az úton, s úgy vágtattak át a vasudvardi seregen, mint szélvész a réten. A Szurdokban fölharsant a barlangokból előjött s az ellenségre rontó emberek fenyegető ordítása. Aki a Sziklán maradt, az most mind lefelé özönlött. S a kürtharsogás egyre csak visszhangzott a hegyek között."

Helm's Deep LotRO ötödik kiegészítőjeként 2013 november 20-án jelent meg. Tovább folytatódik az epikus történet, mely ezúttal Edorasba és a Helm Szurdokba is elvezet, a maximum szint 95-re nőtt. Teljesen átalakították a classokat, illetve azok skill és trait rendszerét. Bevezették a trait-fát és jelentős változások történtek a harci mechanizmusokban is. Helm's Deep kiegészítővel egy teljesen új fajta solo/fellow/raid kontent, Big Battles (Nagy Csaták) debütált.


Trait-fa

A korábbi "statikus" model helyett egy jóval "dinamikusabbnak" mondható trait rendszer kapott helyet a LotRO-ban ezzel a kiegészítővel. Az új rendszerrel nem csak aprólékosabban kedvünkre szabhatjuk karakterünket, de a későbbi fejleszthetőség szepontjából is előremutatóbb. A korábbi class deedek immáron pontokat adnak, amiket három ágon oszthatunk szét. A legfelső szinten (vizuálisan legalsó) helyezkedik el a korábbi legendary trait, amiknek többségét szintén újragondolták és jelentősen megváltoztatták.


Big Battle (Nagy Csaták)

Helm's Deep kiegészítővel érkeznek, de későbbiek során még számos helyen kívánják alkalmazni az un. Nagy/Epikus Csaták kontent típust. Ha nagyon szeretnénk kézzel foghatóbbá tenni, akkor a skirmish és insta/raid egyedi keverékeként lehet elképzelni. Helm-szurdokban öt csatában vehetünk részt, ezek mindegyike indítható solo/duo módban, 3 fővel kettő, míg 6 és 12 fővel egy-egy játszható végig.
Hasonlóan a könyv cselekményéhez elsősorban a túlélésen és Kürtvár minél eredményesebb megvédésén lesz a fő hangsúly. A harc közben kapunk különböző küldetéseket is, amik teljesítésével a harc végén még több pontot és jobb rewardokat kaphatunk. A csatákban három szerepkörben játszhatunk, ezek az officer, vanguard és engineer. Az officer eredményesebben irányíthatja a harcoló rohírokat, a vanguard közvetlenül harcolhat sokkal jobban a támadó orkok ellen, amihez egy új skill-bart is kap. Az engineer pedig nem csak ügyesen tudja kezelni a támadó gépezeteket, de remek védelmi vonalakat is tud állítani.

Felszintezés

Ezekben a csatákban már egész kicsi, 10-es szinttől részt vehetnek a játékosok, amit a fejlesztők a karakterek 95-re szintezésével oldottak meg. Így minden 95-ös szint alatti karakter a csatába belépve felszinteződik. Hogy eredményesebben tudják segíteni a védekezést a felszerelésük is szinteződik, méghozzá a karakterrel egyenlő arányban (így például egy 32-es szintű fegyvert viselő 40-es karakter esetében a fegyver 87-es szintű lesz). Azonban mindez nem érvényes se a képességekre se a traitekre.