Címlap

Players vs Monster Players

A LotRO-ban egy egészen egyedi PvP-vel találkozhatunk. Mivel a Lore nem engedi, hogy a Szabad Népek játékosai egymás ellen harcoljanak (kivéve Spar), ezért a történet szempontjából félreeső helyen (de nem minden alap nélkül), Ettenszikben létrehoztak egy PvP-re alkalmas területet. Itt a Szabad Népek (freep) játékosai szabadon harcolhatnak a Szörnyek (creep) ellen, így inkább nevezzük ezt a fajta PvP-t PvMP-nek.
Freepek* VIP státuszban szabadon, bármikor bemehetnek Ettenbe, creepek esetében reaver class ingyenesen játszható, a többiért fizetni kell. Természetesen VIP játékosoknak minden creep class ingyenes az előfizetés időtartalma alatt.
*A freep oldalra a premium és f2p játékosok Mithril Coin-ért válthatnak bejutást. 6 óra 20 coin-ba kerül.

Az Update 13-as frissítés óta Ettenben is működik a felszintezés, így 20-as szinttő mindenki számára nyitva áll a PvP zóna. A karaktereink szintje a maximumra emelkedik, emelett felszinteződnek a traitek, ruhák, ékszerek és fegyverek is. A kisebb szintű játékosoknak kiválthatóak speciális PvP szettek, amelyek gondoskodnak Audacity traitről is.

Ettenszik

Ettenszik a Ködhegység és a Gram-hegy között fekszik Trollházától északra. Egyetlen folyója a Szürke Omboly (Hoarwell River/Mitheithel), mely sietősen szeli ketté a vidéket. Legismertebb része Hideggorond (Coldfells), mely közvetlenül Völgyzugoly felett terül el. Hideggorond északkeleti részén már a Ködhegység első hegyei tornyosulnak. Itt veszélyes hegyi trollok élnek, ők ölték meg Aragorn nagyapját is Aradort, így lett ez a rész Arador's End. Nyugati oldalán van a Gram-hegy, ami már közvetlenül Angmar szomszédságában áll. A Boszorkányúr sok gonosz lényt telepített le a Gram-hegyre és környékére, akik bukása után is itt maradtak és ma is itt élnek.

Fontosabb helyek

Glan Vraig (GV)
Tündék által létrehozott és erősen védett város. A Szabad Népek kiindulópontja, megközelíteni csak swift travellel lehet.

Grams Foot (Garms)
Gram-hegy lába, a Szörnyek kiindulópontja. A térkép északnyugati részén található.

Tirith Raw (TR)
Glan Vraig városhoz közeli vár, mely egykor Arnor erődítménye volt. Elfoglalható így lehet akár a freepek, akár a creepek kezén. +20% Renown/Infamy buffot ad.

Lugazag (Lug)
Grams Foothoz közeli vár, TR-nek a párja. Elfoglalásával +20% Renown/Infamy buff kapható.

Tol Ascarnen (TA)
A térkép közepén lévő szigeten álló erődítmény. A három vár közül ennek van a legnagyobb védelme, így ennek a bevételéhez kell a legnagyobb erő is. A sziget déli és nyugati oldalán híd, keleti oldalán pedig egy vízi átkelő van. +20% Renown/Infamy buffot ad.

Isendeep Mine (ID)
Ettenszik legészakibb részén, Arador's Endben lévő bánya. Eredetileg törpöké volt, de élnek itt hegyitrollok, sőt kisebb fajta sárkányok is. Elfoglalásával +20% Renown/Infamy buff kapható.

Grimwood Lumber Camp (LC)
Glan Vraigtól délnyugatra lévő, fa sánccal védett tábor. Többihez hasonlóan elfoglalásáért +20% Renown/Infamy buff kapható. A tábortól félre van az un. Spider Den, ahova freepeknek és creepeknek is egyaránt szól küldetés.

Hoarhallow (HH)
Legdélebbi kis település Ettensziken, lakosai hobbitok. Nem elfoglalható, de több küldetés is szól ide a freepeknek és creepeknek is.

Grothum
Arador's Endben, OR-től északra fekvő goblinfalu, Hoarhallow párja a másik oldalon.

Ost Ringdyr (OR)
Ködhegység oldalába épült Szabad Népek jól őrzött vára. Ellentétben Glan Vraiggal ide creepek is bemehetnek (sőt küldetésük is szól ide), de erőssége miatt bevenni nem tudják.

Dâr-gazag (DG)
Gram-hegy oldalába épített erődítményt a Szörnyek őrzik. Ost Ringdyr párja a creep oldalon.

The Delving of Frór (DoF)
Ettenszik alatt fekvő egykori törptárnák, egyik frakcióhoz sem tartozik. Teli van mindkét oldal számára veszélyes lényekkel, több kisebb és három nagyobb boss is él itt. Rottenroot (huorn) és Grodris (sárkány) legyőzősével +30% Renown/Infamy buff jár. DoF közepén található egy ördögi lény, Gaergoth, legyőzése már egy nagyobb raidet kíván +40% buff jár érte.


Szörnyek (Monsters)

A LotRO-ban bárki játszhat a Gonosz oldal lényeivel, akinek már van legalább egy 10-es szintű karaktere. A VIP játékosok kötöttségek nélkül játszhatnak bármelyik szörny fajjal, a premium és free játékosoknak csak reaver ingyenes, de többit is kiválthatják 800 TP-ért.

Kezdetek

Miután van legalább egy 10-es szintű karakterünk, a Karakterválasztó menü jobb oldalán elérhetővé válik a Monster Play részleg. Itt készíthetjük el első szörnyünket, a freep karakterektől eltérően csak nevet adhatunk neki, külleme később traitekkel lesz változtatható. Belépést követően Grams Footban találjuk magunkat egy már aktuális max szinten lévő karakterrel. Viszont ilyenkor még nagyon gyengék és csak pár skillel rendelkeznek. Az új skillek és traitek a rank növelésével lesznek elérhetőek, így lesz creepünk egyre erősebb.

Rank és Infamy

A Szörnyek rankja jelzi odaadásukat és hűségüket Angmar iránt, Infamy szerzésével növelhető, legmagasabb a 15-ös Tyrant (3.708.500 Infamy kell hozzá). Infamy küldetések, deedek teljesítésével és főleg harcból szerezhető. Ez utóbbi kis rankon viszonylag nehéz, de mindig van esély egy-egy jó raidbe bekerülni, ami rendkívül megkönnyítheti az első lépéseket. Infmay mellett mindezekért Commendation is jár, ami egyféle barteritemként szolgál. Ennek van maximum értéke is, így egyszerre csak 10.000 lehet egy játékosnál (accountra és nem karakterre számolja)

Skillek és Traitek

A rank növelésével egyre több skill és trait válik elérhetővé, amiket az adott class trainerénél vehetünk meg Commendationért. A skillek nagyon hasonlóak a Freep classokéihoz, viszont a traitek picit más rendszer szerint működnek.

  • Corruption: minden class számára elérhetőek és általában valamilyen statot erősítenek (pl. mastery, crit rating, defence, stb...), egyszerre 6 helyezhető be.
  • Race: a szörny fajához (ork, uruk, warg, spider) tartozó traitek, kisebb mértékben befolyásolják szörnyünket és 5 helyezhető be.
  • Class: jelentős mértékben befolyásolják karakterünket, azonban nincsenek trait ágak, így bónuszok se. Egyszerre 7 helyezhető be.
  • Appearance: a küllem változtatható vele, minden rankhoz kiváltható egy-egy új skin, sőt a Store-ban is vásárolható prémium kinézet.

Aki nem bírja kivárni az adott rankot már a Storeban is megvásárolható minden skill, illetve trait is. Ára változó.


Monster Classok

Reaver (ork): ingyenes, melee dps
- A reaver különleges tulajdonsága (alap, nem kell rá költeni) a 'relentless', ami életerőtől függően védelmet( full moralon +20% miti), majd egy szint után sebzés bónuszt ad.
- Másik különleges képessége a 'Charge!' skill, amivel immunis lesz a cc-re és gyorsabb futást (200%) biztosít egy kis időre (8s). Legkedveltebb taktikája, hogy berohan a tömegbe, elnyom 1-2 skillt és próbál még időben visszaérni a saját csapatához.

Defiler (ork): healer
- A gyógyításai többnyire heal over time skillek
- Vele lehet a legkönnyebben leech-elni (körülötted mindenkire feldobsz 1-1 HoT-ot és lesed az infamy + commendation esőt, a többiek elvégzik a nehezét)
- Legjelentősebb debuff-ja a 'Blight': a célpont alá egy -75% incoming heal tócsát dob, amiből ha kimászik az ellen, akkor DoT-ra változik

Stalker (warg): stealth dps/scout/harraser
- 2 féle stance-ben lehetnek (stance nélkülit ritkán látni): flayer és shadow. A flayer inkább a saját a védelmére és túlélésre épít kevesebb dps-ért cserébe, míg a shadow a burst dps-ben és menekülésben bízik
- A wargok kedvelt módszere a wargpack (WP), amikor 2-24 warg összeáll, hogy láthatalanul mozogva levadássza az egyedül, vagy kiscsoportban mozgókat
- raidben az a dolga, hogy megtalálja az ellen raidet, ellenőrizze a keepeket és zaklassa a healereket

Weaver (spider): cc/ranged dps/pet class
- Creep oldalon az egyetlen női karakter és neki van a legtöbb CC skillje, legjelentősebb a 'web the earth', ami egy területen -50% lassítás
- 'Catch prey' skilljével hamar előnybe kerül a melee classokkal szemben
- a másik menekülő művész (trapdoor sanctuary + heal trait -> brand + wte és szaladhatsz grams-ig)

Blackarrow (uruk): ranged dps
- viszonylag könnyű vele tag-elni (mindenkibe belelősz 1et)
- csapdákat használ védekezésre és sebzésre is
- komolyabb harcok esetén power gondjai lehetnek
- védekezésre a 'moving target' és 'get a grip' (uruk heal) skilljét használja, a MT +50% evade, ami stun alatt és tactical ellen hatástalan

Warleader (uruk): healer/buffer/tank
- aurákkal és post-okkal buffol sebzést/védelmet
- bubival ('field promotion') 90%os sebzés védelmet rakhat másokra
- healjei reaktívak (megkapod a sebzést -> heal), group-on kívűl nem tud hatékonyan healelni
- zászlóival területeket debuffol
- a legtöbb morállal és védelemmel rendelkezik, cserébe dpse elhanyagolható